Savremeni srpski strip autori

STRIP SA MARGINE – ZAVIR U BAŠTU TALENATA

Piše: Nikola Tasković

Od osnivanja 2017. godine,,,Strip Blog” služi misiji popularizacije devete umetnosti i predstavlja jedan od najznačajnijih internet-kutaka za ljubitelje stripa u Srbiji i regionu. Miloš Simić, osnivač i prvi urednik, sastavio je redakciju od mladih ljudi, zaljubljenika u strip, entuzijasta koji i sami gaje afinitete prema strip-stvaralaštvu. Tako je uz pisanje tekstova, prikaza izdanja, reportaža o naslovima i događajima koji su u žiži stripovske javnosti, grananje delatnosti bilo logično i neizbežno.

Prva grana koja je nikla iz stabla, zalivanog poverenjem čitalaca, jeste „Strip sa margine”, koji je nastao u saradnji sa Društvom za afirmaciju kulture „Presing” iz Mladenovca. Edicija je u potpunosti posvećena neafirmisanim i poluafirmisanim autorima koji nisu u svom stvaralaštvu opterećeni materijalnim motivima, već ih pokreće ljubav prema stripovskom mediju i osećaj da mogu slobodno izraziti sebe u kvadratićima i oblačićima.
U trenutku pisanja ovog teksta redakcija priprema se treći broj ,,Stripa sa margine”, a dva su dostupna za konzumaciju.
Prvi broj se pojavio 2020. godine i sadrži šesnaest priča koje se prostiru na od jedne do sedam tabli. Drugi se pojavio naredne godine i predstavio je novih četrnaest priča, s tim što najduža zauzima čak 17 strana.

Autori dolaze iz mnogih krajeva Srbije i zemalja u okruženjui pripadaju različitim starosnim grupacijama i u svom stvaralaštvu se koriste različitim scenarističkim i crtačkim tehnikama i stilovima, čime se na najbolji način prezentuje bezgranična potentnost stripa.
Uradci sakupljeni u prva dva broja su manje ili više kvalitetni, ali kvalitetni svakako, pa doživljaj zavisi od čitaoca i narativa za kojim traga njegovo nepce. Svi ukusi bi trebalo da budu zadovoljeni, jer ove kompaktne priče pokrivaju širok spektar različitih žanrova. Tako se mogu naći: kratki humoristični stripovi, istorijske minijature, avanturističke priče, fantastika i andergraund apstrakcija.Zajednički sadržalac im je zračeći entuzijazam i energija prelivena u priče, koje su se jedino mogle iskazati kroz najslobodniji pripovedački medij.

Pored toga što jedan fanzinaški momenat izvlači na svetlost i smešta u krupniji plan, ,,Strip sa margine” je svedočanstvo talenta za strip, kojim su bogati umetnici iz Srbije i komšiluka. To svakako nije novost, niti je ovaj časopis pionir u pružanju prostora neafirmisanim stvaraocima, ali je apsolutno posvećen njihovim pričama od prve do poslednje strane pa nema propratnih tekstova, reportaža niti teoretisanja (to ostaje domen portala ,,Strip Blog”). Međju koricama „Stripa sa margine” imamo kratak uvodnik na početku, sažete biografije autora na kraju i ostatak čini strip i samo strip. Tako časopis i nije pravo ime za ovo izdanje, već bi strip-revija bila prikladnija odrednica.

Tiraž možda jeste mali (tek 100 primeraka), ali je s obzirom na tretman domaćeg stripa ujavnosti i institucijama zaduženim za kulturu, interesovanje publike itekako primetno. To najbolje pokazuje činjenica da se izdavački logo ,,Strip Bloga” nalazi i na prvencu Nađe Tiodorović „Zveri u nama”, „Fragmentima realnosti” Novice Milivojevića i „Iznurenom gradu” Filipa Stankovića i Nikole Pavlovića. Stripova koji se zajedno sa „Stripom sa margine” mogu koristiti u okviru argumentacije tvrdnje da smo jedna od najtalentovanijih nacija kada je deveta umetnost u pitanju.

Pročitajte i...