Kultura

Svet u dokumentarcima: Beldocs Eho predstavlja najinteresantnije filmove iz celog sveta

U susret međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Beldocs”, koji se održava od 10. do 17. maja, održaće se turneja filmova u Maloj sali NKC-a. Od 3. do 8. maja biće prikazano osam najznačajnihih filmova iz programa dva prethodna festivala, 2021. i 2022. godine.

Turneja „Beldocs festivala” pod nazivom „Beldocs Eho” se održava od 2011. godine, kroz koju „Beldocs” nastavlja da kvalitetnim i atraktivnim programom izgrađuje i edukuje svoju publiku širom Srbije, nudeći sem domaće i bogatu međunarodnu selekciju.

Sreda, 3. maj

19,00 Novo Jevanđelje / The New Gospel, Milo Rau, Nemačka, Švajcarska, Italija

U Materi na jugu Italije, gradu u kome su Pazolini i Gibson snimili svoje legendarne filmove o Isusovom životu, Milo Rau i politički aktivista Ivan Sagnet zajedno stvaraju biblijsku priču koja bi teško mogla biti aktuelnija, s obzirom na izbegličku krizu u Evropi i svetski pokret Crni životi su važni. Manifest o solidarnosti sa najsiromašnijima i o pobuni za humaniji svet.

21,00 Krtica / The Mole, Mads Brügger, Danska, Norveška

Istiniti špijunski triler o penzionisanom kuvaru iz Danske i njegovom dvostrukom životu koji vodi kao tajni agent. Zajedno sa pomoćnikom, bivšim dilerom kokaina za džet-set, krtica se infiltrira u jednu od najbrutalnijih svetskih diktatura, onu u Severnoj Koreji.

Filmska ekipa će više od deset godina imati pristup srcu internacionalne kriminalne mreže. Ali koliko dugo mogu da guraju kovertu pre nego što se zamka zatvori?

Četvrtak, 4. maj

19,00 Nešto prelepo što preostane / Beautiful Something Left Behind, Katrine Philp, Danska

Zajednica „Dobre tuge” u Nju Džerziju usredsređuje se na holistički pristup žalosti, gde deca mogu da se prepuste gnevu u „vulkanskoj sobi” ili da se oproste od mede pacijenta koji umire u „bolničkoj sobi”.

 

U toku godinu dana, približavamo se Kimi, Nikiju, Piteru, Nori, Nolanu i Mikejli zajedno sa njihovom stalnom saputnicom – tugom, dok dolaze na svoje nedeljne sastanke grupe u „Dobroj tugi”, obavljaju male rituale da bi se sećali svojih voljenih i nastavili sa svakodnevnim životnim aktivnostima.

21,00 F@ck This Job/ Vera Krichevskaya — Nemačka, VelikaBritanija

Ubrzana slika turbulentnog uspona i pada ruskog TV kanala Dožd. Film nas vodi kroz priču o njegovoj osnivačici Nataši i sve većoj državnoj represiji sa kojom se ta televizija suočava. Postavlja se pitanje: šta ona da radi sa uspešnim TV kanalom sada kada dovodi u opasnost živote svojih kolega?

Petak, 5. maj

19,00 Podigni lestvicu / Raise the Bar, Guðjón Ragnarsson — Island, Finska

Ženski košarkaški tim želi da razbije kulturne barijere. Njihov program treninga je intenzivan i kontroverzan, a vodi ih prekvalifikovan i neobičan trener koji konstantno podiže lestvicu. Tim postiže izvrsne rezultate, a devojke postaju jake, samostalne i spremne da promene svet. Ali da li je svet spreman za njih?

21,00 Nemi glas / Silent Voice, Reka Valerik, Francuska,Belgija

Havaž, mladi MMA (Mešovite borilačke veštine) borac, pobegao je iz Čečenije kad je njegov brat otkrio njegovu homoseksualnost i obećao da će da ga ubije, pod progonom Kadirovljevog režima. U Briselu, suočen sa šokom izgnanstva, dobio je mutizam.

Jedina veza koju održava sa Čečenijom su glasovne poruke koje mu šalje njegova majka. Film prati Havažove prve mesece u Belgiji. Prisiljen da živi u potpunoj anonimnosti da bi izbegao čečensku dijasporu, pokušaće da izgradi novi identitet.

Ponedeljak, 8. maj

19,00 Napolju / Outside, OlhaZhurba — Ukrajina, Danska, Holandija

Tokom revolucije 2014. u Ukrajini, 13-godišnji ulični dečak Roma brzo postaje poznato lice i maskota revolucije. Ali iza maskirne uniforme, sunčanih naočara i neustrašivosti krije se usamljeni dečak iz sirotišta koji pet godina kasnije puni 18 godina i iznenada se opet vraća na ulicu bez ičega u džepu osim upaljača i noža. Hoće li konačno povratiti kontrolu nad svojim životom?

21,00 Autoportret / Self Portrait, Margreth Olin, KatjaHøgset, EspenWallin, Norveška

Lene od svoje desete godine boluje od teškog oblika anoreksije. Godinama se krila od norveškog zdravstvenog sistema. A onda je sama naučila da slika umetničke fotografije. Film je portret umetnika i portret smrtonosne bolesti. Cilj njenog projekta je da prikaže stid i suoči se sa svojom bolešću. Njene fotografije su gole i iskrene.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Pročitajte i...

Ostavite odgovor