Film

„A Bronx Тale” („Priča iz Bronksa”) – dva oca, dva sveta

Piše: Kristina Mitrović

„Priča iz Bronksa” je film iz 1993. godine, u kojem glavne uloge tumače Robert de Niro, Čez Palminteri i Lilo Brankaro Mlađi. U pitanju je drama koju je režirao Robert de Niro, a Čez Palminteri je pisao scenario, koji se delimično odnosi na njegovo detinjstvo.

Samim tim, radnja filma dešava se 60-ih godina prošlog veka.

Robert de Niro glumi Lorenca Anela, biološkog oca malog Kalođera Anela sa kojim živi u Bronksu, u italijanskoj četvrti. Lorenco je pošten i vredan čovek, dobar suprug i otac. On vozi autobus i zarađuje dovoljno da prehrani porodicu.

S obzirom na to da je u to vreme jedna od prvih asocijacija na Italijane bila mafija, i u njihovoj četvrti živi Sani LaSpejko (Čez Palminteri), poznati mafijaš koji u tom mestu poseduje bar.

Jednog dana događa se ubistvo, kojem je svedok Kalođero. Pošto nije odao Sanija policiji, on privlači Sanijevu pažnju. Iako roditelji Kalođeru zabranjuju da odlazi u ozloglašeni bar, on nastavlja po svom.

Divio se Saniju, gledao ga je kao oca i želeo da jednog dana bude kao on. Tako Kalođero odrasta „uz dve očinske figure” i često se sreće sa moralnim dilemama. Jedina sličnost između njih bila je čuvena rečenica „Shvatićeš kada porasteš”, koju je često slušao.

Foto: medium.com

Kako odmiče radnja filma, srešćemo se sa nekoliko nasilnih scena, tipičnih za filmove o italijanskoj mafiji. Grupa bajkera koja svraća u Sanijev bar, počinje da se ponaša nasilno, i onda sledi predvidivi deo kada Sani i njegova ekipa brutalno prebijaju neželjene goste.

U jednom delu filma čak možemo videti i nekoliko rasističkih scena, koje ilustruju zastupljenost rasizma tih godina u Americi, ali u isto vreme videćemo i ljubav koja pobeđuje taj rasizam.

Nešto što je zanimljivo kada je u pitanju ljubav jeste postupak koji Italijani veoma cene. Kada Kalođero odlazi na dejt sa Crnkinjom, on joj otvara vrata automobila koji mu je Sani pozajmio i čeka da vidi da li će ona otvoriti bravu na vratima za njega.

Ukoliko to uradi, on će znati da je ona prava osoba za njega. Ovo podseća na neko pravilo koje možemo pročitati na stranicama bontona. Kroz takve scene možemo dosta videti način života koji se dosta razlikuje od današnjeg.

„A Bronx tale” je klasičan gilm iz 90-ih godina o italijnskoj mafiji u Americi, ali opet ima jedinstvenu priču. Ocenjen je kao drugi veliki filmov iz mafijaškog žanra.

 

Pročitajte i...