Diploma za zavičaj

Andrijana Pavlović – “Dobar prosek nije nerealan ukoliko odredimo prioritete”

Studentkinja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu Andrijana Pavlović (22), postiže zapažene rezultate kako na fakultetu tako i van njega. Svoj uspeh pokazala je visokom prosečnom ocenom koja iznosi 8.92. Iako smatra da je za uspeh neophodno odricanje, nikada, kako kaže, nije “žrtvovala” vreme provedeno sa njoj dragim ljudima.

Kada prioritete, koje podrazumevaju obaveze vezane za fakultet bude završila, slobodno vreme provodi čitajući beletristiku, gledajući filmove i usavršavajući strane jezike.

Zbog čega fakultetski udžbenici nisu dovoljni za uspeh i kakvom se Andrijana metodom vodi da bi dostigla različite ciljeve, pokušajte da sebi date odgovore čitajući njene.

Šta te je najviše motivisalo prilikom odabira fakulteta?
Odabir fakulteta bio je veoma teška odluka s obzirom da sam imala osamnaest godina. To su godine kada želiš toliko toga, a sa druge strane nesiguran si u vezi svega. Sasvim slučajno sam saznala za smer Komuniciranje i odnosi sa javnošću, nakon čega sam se detaljnije informisala o profesiji PR menadžera i shvatila da je to posao kojim bih se rado bavila.

Koliko truda si uložila da bi postigla, a potom i održala, prosek na studijama?
Potrebno je dosta truda, ali najbitnije je dobro organizovati svoje vreme i obaveze. Dobar prosek nije nerealan ukoliko odredimo prioritete, postavimo sebi ciljeve i radimo marljivo na ostvarenju tih ciljeva. Takođe, potrebno je u svoj raspored ubaciti i vreme za odmor, kako ne bismo prerano istrošili svu svoju energiju i imali vremena da napunimo baterije za sledeće korake.

Koliko odricanja je potrebno da bi se postigao uspeh?
Najviše se odričem slobodnog vremena u toku ispitnog roka, koje bih inače posvetila čitanju beletristike, dobrom filmu ili društvu. Kada je reč o predispitnim obavezama tokom semestra, ako studiramo ono što volimo, odricanje ni ne izgleda kao odricanje.

Kojim se metodama služiš prilikom učenja i utvrđivanja gradiva?
Učenje za mene ne može da počne bez tri do četiri boje markera. Kada označim najbitnije u gradivu, pravim teze i primere koji me asociraju na njih, zbog kojih lako pamtim. Na kraju, nekoliko puta ponavljam naučeno. Vreme uloženo u ponavljanje zavisi od težine gradiva i kompleksnosti ispitnih pitanja. Ponekad se obratim i kolegama za pomoć, pa prepričavamo naučeno jedni drugima.

Da li je teško uskladiti studentski život sa drugim obavezama?
Uz dobru organizaciju, zaista nije teško uskladiti obaveze. Postoje obaveze koje su bitnije i hitnije od drugih. Takvom selekcijom uspevam da održim i svoj privatni život postojećim.

Koji su tvoji planovi za budućnost?
Želim da upišem master studije u oblasti Marketinga i PR menadžmenta. Takođe, moja velika ljubav je učenje stranih jezika. Trenutno sam posvećena samostalnom učenju španskog jezika, a u budućnosti planiram da započnem i učenje francuskog jezika.

Šta bi poručila drugim studentima i budućim brucošima koji žele da budu uspešni i ostvareni?
Nemojte se fokusirati samo na fakultetske udžbenike, neformalno obrazovanje daje mnoge mogućnosti koje vas mogu dovesti korak bliže uspehu i samoostvarenju. Verujte u sebe, dobro se organizujte, ne odlažite obaveze i sačuvajte svoju želju sa uspehom. Svaki trud je isplativ, a svaki neuspeh je tu da iz njega nešto naučite. Uspeh je mnogo bliže nego što mislite. Srećno!

Razgovarala: Anđelija Vasović

Projekat “Diploma za opštinu” podržan je od strane Gradske opštine Pantelej, Gradske opštine Crveni Krst i Gradske opštine Medijana.

Ostavite odgovor