Diploma za zavičaj

Emilija Vacev – Ne odustajte od svojih želja

Kada prosečna ocena tokom studiranja iznosi 9.97, to znači samo jedno – u pitanju je neko ko je među najboljim studentima, i to ne samo na svom fakultetu, već i niškom Univerzitetu. Ovakvu titulu ponosno nosi Emilija Vacev – diplomirani komunikolog, sa osnovnim studijama završenim na Filozofskom fakultetu.

I pored svih obaveza, ova vrlo motivisana, posvećena i uporna mlada devojka dokazuje i svoju brigu o društvu i njegovom razvoju – bila je aktivna u nekoliko volonterskih organizacija, učestvovala je na omladinskim razmenama i bila volonter na razmeni u inostranstvu. Vrlo smo srećni što smo sa Emilijom odradili intervju iz kojeg smo puno naučili, jer je sa nama podelila način na koji razmišlja i svoja najvažnija iskustva tokom studiranja!

Koliko je bilo teško postići i održati visok prosek?
Kada sam upisala fakultet, planirala sam da samo diplomiram, tako da visok prosek nije bio jedan od ciljeva. Međutim, videla sam od kolikog je značaja imati dobru organizaciju i izdvojiti vreme za sve i to sam iskoristila. Redovan odlazak na predavanja, aktivnost na vežbama i
redovan rad osigurali su mi uspeh.

Šta je ono što te je najviše motivisalo da upišeš taj smer i fakultet?
I pre nego što je smer „Komuniciranje i odnosi s javnošću“ otvoren na Filozofskom fakultetu, ja sam želela da budem komunikolog. To je bilo inovativno zanimanje, interesantno, privlačno i drugačije od onoga što je bilo u ponudi. I to ne samo na fakultetima u Nišu, već i u Srbiji.
Istovremeno, u inostranstvu je zanimanje bilo uveliko razvijeno. U četvrtoj godini srednje škole sam na Sajmu obrazovanja videla da se smer otvara, te sam tada donela konačnu odluku.

Koja iskustva stečena na fakultetu možeš da izdvojiš kao najvažnija?
Pored znanja iz oblasti Komunikologije, naučila sam da budem prilagodljiva. A to je bilo neophodno zbog različitih predmeta, sadržaja, kriterijuma ocenjivanja i profesora. Tako da, sposobnost da se brzo prilagodim svakoj situaciji neophodno je za moje zanimanje, ali i za život generalno.

U kolikoj je meri studiranje promenilo tvoj život?
Promenilo je dosta toga. Pored velikog znanja koje sam stekla, ja sam i rasla kao osoba. Odrasla sam, sazrela i naučila mnogo toga o sebi i društvu iz gomile iskustava i situacija u kojima sam se našla. Takav rast je nešto što se desi, a vi ni ne primetite, niti ste ga svesni.

Koji su tvoji planovi za budućnost?
Nakon diplomiranja sam pronašla posao, tako da se učenje nastavlja. Trenutno sam najviše fokusirana na svoje profesionalno usavršavanje. Međutim, nikada ne znate gde će vas život odvesti.

Šta bi poručila budućim brucošima koji žele da budu uspešni i ostvareni?
Poručila bih im da nikada ne odustaju. Iako nekada deluje da je sve što radite uzalud i da samo gubite vreme, nikada ne smete odustajati od svojih želja. Dajte sve od sebe, uradite najbolje ono što možete i u svakoj situaciji date svoj maksimum!

Razgovarao: Ilija Manasijević

Projekat “Diploma za opštinu” podržan je od strane Gradske opštine Pantelej, Gradske opštine Crveni Krst i Gradske opštine Medijana.

Ostavite odgovor