Diploma za zavičaj, Intervju

Jovana Vasilijević: „Nakon ostvarivanja svih profesionalnih ciljeva, vidim sebe u Nišu”

Razgovarala: Isidora Terzić

Studentkinja master studija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu Jovana Vasilijević svoje školovanje koristi tako da iskombinuje sticanje znanja, veština, ali i druženja i upoznavanja novih ljudi. Priliku za takvo iskustvo videla je u dodatnim aktivnostima na fakultetu i u mnogobrojnim van njega.

U razgovoru za „Pressing” Jovana nam je otkrila odakle ljubav baš za ekonomiju, ali i kako je njeno učešće u raznim projektima i aktivizmu započelo. Pitali smo je i kako uspeva da uklopi sve obaveze i da pronađe vremena za društvo i rekreaciju, kao i ko joj je najveća podrška u svemu što radi.

„Odrastala sam uz roditelje koji se bave ekonomskim delatnostima i još od malih nogu postoji moje interesovanje za tu nauku. Moja najveća podrška su oduvek bili roditelji, bake i deke, ali i moje najbolje drugarice. Oni su svakodnevno tu da daju savete i da me saslušaju”.

Jovana je svoje vannastavne aktivnosti započela još u srednjoškolskim danima kada se prijavila na „FLEX” program i dobila stipendiju američke Vlade za školovanje u jednoj od njihovih srednjih škola. Volontirala je u njihovoj crkvi „Lake Valey Church” u Hot Springsu (Arkanzas) u njihovoj bolnici i u opštini, gde je zajedno sa drugim volonterima pakovala pakete pomoći zatvorenicima i učestvovala u akcijama čišćenja životne sredine.

„Moj volonterski rad tamo prepoznala je i Američka vlada, pa su mi na kraju godine dodelili Priznanje za izvanrednu volontersku službu u SAD-u. Osim toga što sam tamo pohađala školu, bila sam i aktivan član „FLEX” zajednice i nagrađena sam još jednom stipendijom za sticanje građanskog znanja o američkoj istoriji i kulturi u Vašingtonu iste godine. Po povratku iz Amerike realizovala sam dva projekta pod pokroviteljstvom „FLEX” programa u Zaječaru za podizanje svesti o porodičnom nasilju i za podizanje školskog duha u ekonomskoj školi”.

Upravo ti prvi koraci u aktivizmu naterali su je da se još na početku studija u Nišu priključi projektima koje organizuje Erazmus+, a ovo joj je bila i prilika da putuje po inostranstvu i obiđe zemlje poput Španije, Turske, Slovenije i drugih. Kako kaže, putovala je zajedno sa timom iz Srbije i tamo predstavljala našu zemlju i govorila o nekim od najvažnijih tema za sve.

„Bilo je reči o temama kao što su vršnjačko nasilje, mentalno zdravlje, inkluzija marginalizovanih grupa, zaštita životne sredine, razvoj liderskih veština i mnoge druge. Pored toga što sam bila učesnik na ovim projektima, od 2020. godine krenula sam i sama da pišem projekte u okviru Nacionalnog programa „Mladi su zakon”. Tada zapravo i kreće moje angažovanje u omladinskoj politici”.

Sve te aktivnosti bile su joj „prilika da direktno primeni stečena znanja sa fakulteta, ali i da se pronađe i u drugim oblastima koje nisu bile vezane samo za ekonomiju”. Ističe da je bilo trenutaka kada su se obaveze na fakultetu preklapale sa vannastavnim aktivnostima, ali da je tada „shvatila kako efikasnije da organizuje svoje vreme”.

„Kroz vannastavne aktivnosti sam upoznala veliki broj ljudi sa kojima sam u kontaktu, a tako sam i širila svoju mrežu poznanstava. Vannastavne aktivnosti su mi uvek donosile puno korisnih i dragih iskustava. Upravo to me motiviše da se i dalje angažujem izvan okvira formalnog obrazovanja”.

I pre nego što se zaposlila i postala deo projekta „Mladi lideri”, njen dan je uvek imao „okviran raspored svih aktivnosti u toku dana”. Odmah nakon doručka, ranije ujutru, završavala je obaveze koje su joj oduzimale najviše vremena i energije. U vreme ispita to je, naravno, učenje, a u slobodno vreme, pisanje projekata.

„Uvek se trudim da sve veće obaveze završim do 12 časova, a onda posle imam ostatak dana i za društvo i za društvene mreže i za razvijanje hobija. Sada kada radim, struktura dana mi je izmenjena, pa učenje i vannastavne aktivnosti završavam nakon što se odmorim posle posla. Metodu gde prvo završavam obaveze koje oduzimaju najviše energije primenjujem i kada je reč o poslu”.

Jovana je bila član parlamenta i u srednjoj školi i na osnovnim studijama, a od samog početka studiranja na Ekonomskom fakultetu u Nišu nosilac je državne stipendije na osnovu proseka na fakultetu. Takođe, ona je nosilac nagrade „Sveti Sava” u Srbiji, kao i nagrade za „Izvanredno akademsko dostignuće” kao jedna od top 15 učenika u školi „Lake Hamilton High School” SAD za 2015/16. godinu.

„Za vreme srednje škole sam godinu dana živela u Americi, tamo sam i završila treću godinu. Kada sam upisala studije preselila sam se u Niš, a sada i u Beograd. Imala sam prilike da upoznam različite kulture, čari različitih mesta i na omladinskim razmenama na kojima aktivno učestvujem, ali mi je Niš uvek mesto kojem se vratim. Po završetku master studija i nakon ostvarenja svih profesionalnih ciljeva, vidim sebe u Nišu”.

Projekat “Diploma za zavičaj” podržan je od strane Gradske opštine Medijana.
Projekat “Diploma za zavičaj” podržan je od strane Gradske opštine Pantelej.
Stavovi izneti u podržanom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pročitajte i...