Diploma za zavičaj

Između stonogtenisa i biologije: Kako su Petrini snovi počeli da se ostvaruju

Foto: Privatna arhiva

Razgovarala: Emilija Andrejević

„Pazi šta želiš, možda ti se i ostvari” naslov je poznatog romana Aleksandre Poter, a Petra Dimitrijević, uspešna stonoteniserka i student na master studijama Prirodno-matematičkog fakulteta, pokazala je koliko je  važno slediti svoje snove.

Petra je završila gimnaziju „Svetozar Marković” sa odličnim uspehom, a pored toga je aktivno učestvovala u organizovanju i realizaciji festivala „Nauk nije bauk”. Podjednako dobro je vladala svim prirodnim naukama, ali biologiju je oduvek najviše volela.

Kao istaknuta maturantkinja imala je mnogo mogućnosti za dalje napredovanje i početak uspešne karijere. Međutim, iako je svestrana, nije imala dilemu pri izboru fakulteta. Njena najveća želja bila je da studira biologiju, što je i učinila.

Od malena me je privlačio rad u laboratoriji. Još tada sam se igrala laboratorijskim posuđem, a znanje iz oblasti drugih prirodnih nauka koje sam ponela iz gimnazije pomoglo mi je da lakše savladam prve izazove u laboratoriji, naglasila je Petra

Osnovne studije završila je prosekom preko devet, a onda upisala i master studije molekularne biologije i fiziologije.

Napominje da su osnovne studije bile jako izazovne usled mnogobrojnih obaveza u pogledu obimnog gradiva, vežbi i istraživanja na terenu, ali da ju je održala volja i ljubav prema ovoj nauci.

U toku semestra fokus je bio na vežbama i odlascima na različite terene. Bilo je jako teško uskladiti sve obaveze. Nisam imala dovoljno vremena za spremanje kolokvijuma i ispita. Međutim, tereni su mi u velikoj meri pomogli da bolje razumem suvoparno gradivo, dodaje Petra

Ona je bila angažovana i kao demonstrator na fakultetu što joj je omogućilo da stekne nova iskustva i unapredi postojeće znanje i veštine. Smatra da je za uspeh neophodno stalno usavršavanje, učenje i istraživanje, te koristi svaku priliku koja joj se ukaže.

Novembra prošle godine išla sam i na Kongres biologa Srbije ‘Simplast’ gde sam imala priliku da slušam predavanja eminentnih stručnjaka. Predstavili su nam svoje inovativne ideje i istraživanja na kojima trenutno rade. Zadovoljstvo je i čast među prvima saznati i pratiti rezultate istraživanja koja još uvek nisu objavljena. Posebno mi je bilo zanimljivo i da upoznam kolege sa drugih fakulteta koji studiraju na drugačiji način.

U okviru kongresa na Zlatiboru učestvovala je na radionici „Šta možemo saznati iz ogrlice medveda” i tu osvojila prvo mesto.

Pri izboru smera na master studijama vodila se ličnim afinitetima, te je upisala molekularnu biologiju i fiziologiju svesna poteškoća  koje je očekuju.

S obzirom na da je smer nov na našem fakultetu to me je dosta odbijalo, znala sam i da su uslovi za izvođenje vežbi jako loši, ali to je oblast koja me je oduvek najviše privlačila i zbog toga sam se ipak odlučila za isti. Predavači su zaista stručni i posvećeni su nam u potpunosti, ali oprema je veoma oskudna. Molekularne laboratorije zahtevaju razne elektronske aparate koji su jako skupi, a naš fakultet trenutno nema dovoljno novčanih sredstava za to. Pored toga nemamo dovoljan broj epruveta, držača, pipeta i ostalog neophodnog posuđa.

VOLJA NA PRVOM MESTU, A ZATIM DOBRA ORGANIZACIJA

Pored uspeha na fakultetu koje neprestano niže, Petra se profesionalno bavi i stonim tenisom. Od svoje jedanaeste godine počela je da trenira, ali je u međuvremenu promenila klub. Ona danas igra za STK Radnički Niš kao jedina devojka u klubu.

Dve godine sam imala žensku ekipu u klubu i igrale smo drugu ligu Srbije. Nakon što su one prestale da treniraju, ostala sam jedina devojka u klubu ali to me nije obeshrabrilo i nastavila sam da samostalno učestvujem na turnirima.

Na poslednjem regionalom takmičenju koje je bilo nedavno održano osvojila je drugo mesto u pojedinačnoj kategoriji i u mix dublu treće mesto.

Posebno sam ponosna na zlatnu medalju na Yasaka Serbian open-u koji se održao novembra 2022. godine. U pitanju je međunarodni turnir koji se te godine održavao u Nišu. Konkurencija mi je bila potpuno nepoznata, ali i jača nego inače.

Ona ističe da je u najneizvesnijim trenucima u toku turnira pobedila snaga volje, a predaja joj nije bila opcija.

Na fakultetu ne postoje univerzitetske lige u stonom tenisu, ali zato je tu Primatijada koja okuplja studente iz Srbije i ostalih okolnih država. Ove godine se održava u Trebinju od 28. aprila do 2. maja, a PMF predstavljaće naša sagovornica, Petra Dimitrijević.

Petra je stipendirana od prve godine studija do danas što ukazuje na to da uspešno balansira obaveze na fakultetu pored sporta i društvenog života.

Vrlo je teško uskladiti sve obaveze i uz to održati mentalno zdravlje. Uvek postoji pritisak okoline, kako porodice, tako i kolega sa fakulteta. Međutim, ta zdrava konkuretnost može da bude i vrlo korisna u smislu pokretača u trenucima kada izgubim motivaciju. Takođe kada sam anksiozna, napeta ili bezvoljna, spas nalazim u treninzima i razgovoru sa bliskim ljudima.

Sebe u budućnosti vidi kao zaposlenu u državnoj ili privatnoj laboratoriji pri zdravstvu ili u mikrobiološkoj laboratoriji, dok u sportu planira neprestano da pomera granice.

Projekat “Diploma za zavičaj” podržan je od strane Gradske opštine Pantelej.

Stavovi izneti u podržanom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pročitajte i...