Društvo

Paraćin – grad sa bogatom istorijom i tradicijom

Piše: Milena Živanović

Smešten u centralnom delu Srbije, u Pomoravlju, Paraćin je domaćin mnogih kulturnih i istorijskih bogatstava koja privlače posetioce iz celog regiona.

Ovaj grad se prostire od Kučajskih planina na istoku, prema Velikoj Moravi na zapadu, gde se nalaze i tokovi reka Grze i Crnice.

Paraćin se može pohvaliti zanimljivom prošlošću koja datira još iz drevnih vremena. Arheološki nalazi ukazuju na naselja iz neolitskog perioda, što svedoči o istorijskom značaju grada.

U centru Paraćina nalaze se Zavičajni muzej, spomenik palim ratnicima u Prvom svetskom ratu, kao i pravoslavna Crkva Svete Trojice.

Grad Paraćin je prepoznatljiv i po hotelu „Petrus” koji svojim zanimljivim izgledom krasi centar grada i predstavlja jedan od najpoznatijih objekata bivše Jugoslavije.

Foto: privatna arhiva

Nedaleko od Paraćina nalazi se izletište i vrelo reke Grze, koja formira i dva jezerceta plavozelene boje. Ovo mesto je idealno za izlet, roštiljanje i odmor u prirodi.

Do vidikovca je potrebno tridesetak minuta, ali uz stazice kroz šumu i hladne izvorske vode, put ne predstavlja poteškoću.

U blizini Grze nalazi se Manastir Lešje, kao i Manastir Pokrova Presvete Bogorodice (na vrhu sela Lešje). Manastir Pokrova Presvete Bogorodice je ženski manastir, a odlikuje ga specifična arhitektura koja predstavlja spoj srpskog, grčkog i ruskog stila gradnje.

Pomoravlje je još čuveno i po arheološkom nalazištu u selu Drenovcu. Ovo arheološko nalazište poznato je kao neolitski megalopolis; ima veliki značaj, te je veoma bitno predstaviti ga što bolje posetiocima koji dolaze u obilazak ovag dela Srbije.

Postoji i projekat osnivanja Muzeja neolita centralnog Balkana koji će u narednom periodu biti jedan od prioriteta Ministarstva u oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

Foto: privatna arhiva

Na ovom području pronađeno je 85 neolitskih naselja, od kojih 62 pripadaju starijeneolitskoj starčevačkoj kulturi, a 16 naselja mlađeneolitskoj vinčanskoj kulture.

Arheolozi su, iskopavanjima i svojim znanjem, ustanovili da je neolitsko naselje (6.200 godina p. n. e.) posedovalo između 600 i 700 objekata različitih namena. Veći deo tih objekata imao je stambenu funkciju.

Paraćin je pored istorijskih i arhitektonskih bogatstava takođe poznat i po svojoj festivalskoj atmosferi i kulturnim dešavanjima. Mnogi festivali i manifestacije održavaju se tokom cele godine, privlačeći posetioce iz svih krajeva.

Foto: privatna arhiva

Grad je takođe čuven i po svojim kulturnim i umetničkim društvima, kao i tradicionalnim narodnim igrama. Svake godine u Paraćinu se održava festival folklora na kome se predstavljaju različite folklorne grupe iz cele opštine.

Stanovnici Paraćina prepoznatljivi su po svojoj srdačnosti i gostoprimstvu, pa će posetioci ovog grada uvek biti dočekani s osmehom i toplom dobrodošlicom.

Ovaj grad pruža bogatu gastronomsku ponudu koja obuhvata tradicionalna jela i specijalitete, kao i domaće vino i rakiju. Dobro došli!

Ovaj tekst nastao je kao lični projekat novinara Pressinga da prikažu čitaocima mesta iz kojih dolaze.

Pročitajte i...