Društvo

„Festival CircleArt” – bolji dani za aktivizam

Piše: Sara Stanojković

Festivalska atmosfera u Nišu ne jenjava, pa će se tako od prvog do trećeg septembra, u klubu i dvorištu CitySmart radija, u Milentijevoj ulici, održati festival „CircleArt”. Pod geslom „0% otpada, 100% kulture”, ovaj “pilot festival”, će prema rečima organizatorke, Marije Peternel iz udruženja „Multivox“, pokrenuti novu izazovnu temu za lokalnu zajednicu, a to je klimatska kriza

Naime, od početka juna, do kraja avgusta, u Nišu je održana jedna tribina i tri radionice, na kojima su kao edukatori i učesnici bili prisutni mnogobrojni akteri sa naše kulturno-umetničke scene. Poziv za učešće na radionicama, bio je pak upućen svim pojedincima zainteresovanim za kulturu, umetnost i ekologiju.

Tako su čak i najmlađi učestvovali na radionici održanoj u saradnji sa „Dedinom garažom” i „Zen Art vrtom”, dok su ljubitelji analogne fotografije imali prilike da rade sa umetnikom i fotografom iz Beograda, Lazarom Lekovićem.

Izrada odeće od odbačenog i recikliranog materijala odvila se pod nazivom „Možda sam plastičan i ja”, uz pomoć prof. dr dizajna tekstila, Vladimira Stankovića iz Niša.

Ovakav vid okupljanje od velikog je značaja za lokalnu sredinu, neafirmisane i afirmisane umetnike, one koji tek započinju svoju karijeru, ali i one koji su voljni da svoje iskustvo i znanja prenesu na sve njih, izjavila je i Peternel.

Svuda oko nas su pojedinci, umetnici, istraživači, eko aktivisti koji se ovom temom već bave, bilo da edukuju druge ili ovaj problem komuniciraju putem novih umetničkih formi. Ono što je vidljivo je to da oni ne funkcionišu zajedno i ovo jeste pokušaj da pored otvaranja debate o ‘zelenoj, cirkularnoj i održivoj umetnosti’, otpočnemo rad na stvaranju nove scene u gradu i učinimo je vidljivijom”, rekla je Peternel

Vidljiv će tokom festivalskih dana biti, ne samo reciklirani otpad, već i „Koncerti bez struje”, „Trampa u modi”, „NIŠta Ni Hor”. Čuće  se pesnici poput Škart Prote, koji će uputiti javni poziv svima koji, kako najavljuje Peternel, „žele da se oprobaju u pevanju recikliranih stihova iz pesama nekadašnjih novotalasnih i pop niških bendova”.

Na festivalu će učestvovati pesnik, Bojan Ilić Bokerini, Duda Buržujka, i Kontroverzni di-džej, dok će se u pozadini sinhrono odvijati razmena ploča, stripova, i odevnih predmeta.

Grafički dizajner i autor najpoznatijih niških murala, Eško Kurtić, će takođe učestvovati na prvom danu festivala, prvog septembra.

Od prisutnih govornica biće osnivačica FFM platforme posvećenoj „sporoj modi”, Dunji Jovanović, kao i producentkinja i profesorka FDU iz tima Green Art inkubatora iz Beograda, Tijanu Mićanović.

Njihovo će društvo biti upotpunjeno i umetnicom iz Niša, basistkinjom benda Plastic Sunday, Aleksandrom Stanković, koja sa akademske strane izučava „zelenu” tehnologiju u izradi tekstila.

Plod svih njihovih nastojanja će biće vidljiv na ovom festivalu, koji je u istom cilju ujedinio profesore sa Fizičkog fakulteta u Beogradu, Fakulteta dramskih umetnosti ali i Fakulteta umetnosti u Nišu, pa i njihove studente.

Tako se i studentkinja primenjene umetnosti u Nišu, Danica Stojanović, kao pobednica Javnog konkursa raspisanog na ovom fakultetu, našla u ulozi dizajnerke angažovane za potrebe „CircleArt-a”.

„Mlada publika je najvažnija pri realizacija ovog projekta, njihovo animiranje i integracija u sve aktivnosti festivala je svakako prioritet”, napominje Peternel.

Podsećamo da je ovaj projekat realizovan uz podršku Švajcarske vlade, u okviru programa „Kultura za demokratiju”, koji sprovodi Hartefakt fond, kao i uz podršku Evropske unije.

 

 

Pročitajte i...