Društvo

Prijave u toku: Plaćena praksa „Denis Kolundžija” za studente novinarstva

Piše: Marija Vidojević

Foto: unsplash.com/Sam McGhee

Slavko Ćuruvija fondacija otvara prijave za Program plaćene studentske prakse „Denis Kolundžija” koja će početi 1. jula i trajaće do 31. avgusta. Rok za prijavu je do nedelje, 19. maja.

Program prakse uključuje svakodnevni rad u partnerskim redakcijama, radeći na novinarskim zadacima uz podršku urednika.  Učesnici će tokom cele prakse imati priliku za praktično iskustvo u novinarstvu, uključujući praćenje događaja i stvaranje medijskih sadržaja.

Za učešće mogu da se prijave studenti medijskih i novinarskih studija na fakultetima u Srbiji. Pet najboljih biće izabrano da učestvuje u programu čija će se praksa odvijati u redakcijama partnerskih medija.

Istraživačica Slavko Ćuruvija fondacije i novinarka Cenzolovke, portala čiji je SĆF izdavač, Danica Đokić ističe da je uz ovu organizaciju praktično počela svoje ozbiljno angažovanje u medijima i uz njih sve ovo vreme raste, uči i uživa u onom što radi.

„Ovaj program je prekretnica u mom životu i veoma značajno iskustvo koje me je usmerilo da danas – tri godine kasnije – budem stalno zaposlena u medijskom sektoru, omogućim sebi samostalan i nezavisan život i iza sebe imam dve važne novinarske nagrade”, rekla je Đokić.

Stipendija podrazumeva dvomesečnu plaćenu praksu u beogradskim redakcijama novinskih agencija FoNet i Beta, lista Vreme, portala Cenzolovka i novosadskog Radija 021.

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Omladinski aktivista Nikola Ristić: Poziv na humanost kroz rođendanske akcije

Za one koji budu primljeni na praksu biće obezbeđena mesečna stipendija u iznosu od 200 američkih dolara bruto, u dinarskoj protivvrednosti.

„Ono što znam iz razgovora sa drugim praktikantima i praktikantkinjama jeste da niko nije imao problem da uskladi obaveze na praksi sa drugim obavezama, jer su mentori i mentorke u medijima apsolutno svesni da je reč o studentskoj praksi, koja zahteva određenu fleksibilnost”, istakla je Đokić.

Kako kaže, ova praksa joj je bila prava šansa da iz prve ruke vidi kako izgleda rad u redakciji, da oseti zarazni adrenalin novinarskog posla i stekne mnogo novih i važnih kontakata.

„Sada kada sam deo Slavko Ćuruvija fondacije, deluje mi kao da radim PR kada govorim o ovom programu, ali da – apsolutno bih ga preporučila svima koji žele da rade u profesionalnim medijima koji poštuju etičke standarde novinarstva”, rekla je Đokić.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti za praksu slanjem motivacionog pisma i CV na imejl adresu: konkurs@slavkocuruvijafondacija.rs

Slavko Ćuruvija fondacija je pokrenula program studentskih praksi 2021. godine, a nakon smrti Denisa Kolundžije početkom 2024. godine, program je nazvan po njemu kao počast njegovom radu.

Pročitajte i...