Diploma za zavičaj

Snežana Đorđević – Uvek budite iskreni prema sebi

„Ključ sreće je da radimo ono što smo oduvek voleli i budemo zahvalni na svemu što imamo“. Ovim citatom svoju priču o uspehu, samorazvoju i svakodnevnoj jurnjavi ka snovima započinje Snežana Đorđević, studentkinja doktorskih studija na Elektronskom fakultetu u Nišu, sa prosečnom ocenom 9.60.

Pored izuzetnog proseka koji svedoči o Snežaninoj ambiciji, još jedna zanimljivost izdvaja ovu mladu, inspirativnu devojku – ona je sertifikovani IANLP Coach and Trainer i Reiki Majstor. Uz to, oštar je kritičar i kao jednu od svojih glavnih vrlina ističe posvećenost onome što radi.

Sa Snežanom smo seli i postavili joj par pitanja o njenoj akademskoj karijeri, a ona je sa nama s puno zadovoljstva prenela sopstvena iskustva i posavetovala mlade i ambiciozne ljude koji žele da istraju u svom putu do uspeha.

Koliko truda si uložila da bi postigla, a zatim i održala visoki prosek na studijama?
Smatram da uložen trud svako meri na svoj način i da kriterijumi merenja zavise od mnogih faktora. Ja volim da sve što radim ima nekog smisla i da mi je korisno. Preduslov za uspeh je organizovati vreme tako da dobijemo najviše benefita i da imamo dosta lepih i prijatnih iskustava koji zahtevaju optimalni nivo rada i minimalni nivo stresa.

Šta je bila tvoja glavna motivacija prilikom odabira fakulteta koji ćes upisati?
Pre svega, neki unutrašnji osećaj stvoren mojom ljubavlju prema matematici. Već u šestoj godini sam znala da računam i tokom osnovnog obrazovanja učiteljica je prepoznala moj „kliker“ za matematiku i stalno mi je pružala podršku. Tokom školovanja sam stekla matematičko samopouzdanje i osećaj odgovornosti koji imam prema poboljšanju društva.

Koja bi iskustva stečena na fakultetu izdvojila kao najvažnija?
Kao prvo, naučila sam neke važne stvari o životu generalno. To su preuzimanje odgovornosti za sebe, veština odabira prioriteta u svakom trenutku i umeće organizovanja vremena i obaveza. Važno iskustvo je i ono koje me je pratilo tokom celog studiranja – pre svega kolege i profesori spremni i motivisani da na lep, temeljan i detaljan način objasne gradivo. Od velikog je značaja što sam imala priliku da učim od najboljih i sa najboljima.

U kojoj je meri studiranje promenilo tvoj život?
Fakultet i stil života tokom studiranja su me poboljšali i naučili mnogim stvarima. Pored svih putovanja, dogodovština i stečenog znanja, naučila sam da svom životu dam lepši oblik i viši smisao i da svojim radom i primerom motivišem druge da žive najbolju verziju sebe.

Kakvi su tvoji planovi za budućnost?
S obzirom da sam na doktorskim studijama, planiram da svojom doktorskom disertacijom ostavim što je moguće veći trag i uticaj u oblasti kojom se bavim. Takođe, uskoro krećem na edukaciju o trejdovanju na svetskoj berzi i radim na projektima vezanim za blochchain tehnologiju. Naravno, nastaviću sa podrškom u ličnom i profesionalnom razvoju svim ljudima i u bilo kojoj oblasti!

I, za kraj, šta je ono što bi poručila budućim brucošima koji žele da budu uspešni i ostvareni?
Budućim studentima mogu da poručim samo jedno: Uvek budite iskreni prema sebi! Upišite ono što vi volite. Ono što je vama zanimljivo. Ono što vama najviše leži. To je najbitnije. Jedan od velikih umova nam je ostavio misao: “Dve najbitnije stvari u životu su odabir profesije i bračnog partnera.”

Razgovarao: Ilija Manasijević

Projekat “Diploma za opštinu” podržan je od strane Gradske opštine Pantelej, Gradske opštine Crveni Krst i Gradske opštine Medijana.

Pročitajte i...

Ostavite odgovor