Savremeni srpski strip autori

Novica Milivojević – FRAGMENTI REALNOSTI

BISTVOVATI U TRENUTKU

Piše: Nikola Tasković

Ona je stalno tu. Gospodarica svakog budnog trenutka pod čijim autoritetom hodamo, radimo, volimo, trpimo… Realnost je ta koja dočeka čoveka svojim hladnim zubima svakog jutra kad izroni iz kraljevstva snova i uobliči se u kolotečini, lošim putevima, korumpiranim političarima, bahatim vozačima, nevaspitanoj omladini i zadrtim matorcima, rijalitijima, konzumerizmu i društvenim mrežama. Dižu se pobune eskapizma i ljudi na javi beže u druge svetove kroz umetnost i maštaju da deo čarolije koju nalaze u izmaštanim ravnima postojanja vrate u našu.

Ipak, postoji i drugačiji način borbe protiv sive strane realnosti, a to je bivanje u sadašnjem trenutku i iskivanje svakodnevice snagom sopstvenog duha. Takav mehanizam primenjuje Novica Milivojević i prenosi ga publici kroz svoje stripove. Ovaj multitalentovani umetnik iz Novog Sada je ove godine, uz saradnju sa Strip Blogom i Presingom, objavio svoj prvi štampani strip. Zbirku kratkih priča pod nazivom „Fragmenti realnosti”.
Novica u kratkoj formi obrađuje svakodnevicu, koja je svima nama dobro poznata, na karikaturalan način. On predstavlja sasvim obične trenutke u kojima se svi mi svakodnevno nalazimo i i kroz koje prolazimo, čuvajući manje ili više živaca. Obrađuje ih kroz prizmu društvene satire, naučne fantastike, koristeći puno bajkovitih elemenata i obilje referenci na pop-kulturu. Tako od svojevrsne učmalosti stvara komediju apsurda i daje uputstva kroz sopstveni, stripovski alter ego, kako se nositi sa svakodnevicom.

Mašta Novice Milivojevića vibrira na potpuno jedinstven način. On svoje ideje realizuje kroz najrazličitija stvorenja za koja je sačinio i jedan mali bestijarijum, a pored toga se koristi i znakovnom i verbalnom simbolikom, koja samo pojačava apsurd i psihodeliju njegovih scenarističkih rešenja i odaje utisak komične misterioznosti.

Sve priče iz ove zbirke su izuzetne na svoj način. Neke se prostiru samo u jednoj slici preko cele table i ističu se svojom apsurdnošću upotrebom reči „botont” (značenje poznato samo autoru, ako ga uopšte ima). Međutim, trebalo bi izdvojiti neke koje bi mogle da čine poprsje o koje bi se okačili zasluženi ordeni satkani od hvalospeva. Takvu ulogu verovatno najviše zaslužuju priče „Jedan sasvim običan ponedeljak” (ispričana u dva poglavlja) i „Slučaj izbrisane istine”.

Grafički izražaj novosadskog umetnika se razvijao pod uticajem velikana devete umetnosti, od kojih je najočigledniji Mebijusov (Moebius). Novica je, ipak svoje uzore podjarmio i svoj talenat usmerio ka potpuno jedinstvenom karikaturalnom izražaju, koji obiluje grotesknim elementima. Uz to table „Fragmenata realnosti” se odlikuju sjajnim kadriranjem i dinamikom, koja pred očima čitaoca kao da počinje da se pretvara u živu animaciju.
S obzirom na ogroman talenat koji poseduje i na sjajni prvi album koji je već dobio svoje drugo izdanje, očekivanja vezana za naredne projekte Novice Milivojevića su jako visoka. On aktivno radi na „Kapetanu Srbiji” koji je ,takođe, satira srpskog društva i mentaliteta, ali u dugometražnom formatu. Nastavlja da obrađuje svakodnevicu i u kratkoj formi kroz stripove koje objavljuje na Strip blogu i samo je pitanje vremena kada će se „Fragmenti realnosti 2” pojaviti na rastućem, domaćem strip-tržištu.

Pročitajte i...